Heinäkuun 2024 näyttely
Heinäkuun 2024 näyttely

Leena Palo (s. 1939 Kemissä)

"Olen tehnyt pitkän työuran käsityön, kädentaitojen ja taiteen ohjaajana. Olen opiskellut ja tehnyt taidetta työvuosien varrella jonkin verran. Vasta eläkkeelle päästyäni olen osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt useampia omia näyttelyitä.

Kierrätysmateriaali on kiehtonut minua jo vuosia. Silloin voin käyttää mielikuvitusta ja luoda vanhalle esineelle uuden elämän yhdistelemällä siihen jotain uutta. Tässä näyttelyssä tekstiilit ja esineet saavat uuden muodon värien ja asetelmien kautta. Ensimmäinen sali on omistettu Janne J:lle. Peräkamari taas saa kukkia omalla tavallaan esineiden pinnalla.

Tornionjokea katsellen terveiset Kivirannan kodistani."

Leena Palo
- Janne Junes -
Kumarrus käsityölle, kierrätys kunniaan 

Janne Junes
s. 1891 Alatorniolla k. 1958 Helsingissä

Janne Junes oli vanhapoika, joka asui talvet Helsingissä ja kesät Kivirannalla . Helsingissä hän työskenteli maidon tarkastajana Elannolla ja hänellä oli oma koti Rauhankadulla sisarensa asunnon yhteydessä. Tänne Kivirannalle oli rakennettu pieni talo Keroputaan virran saareen ja tilan nimi oli "Koivula". Talo on vieläkin pystyssä, mutta on toki vaihtanut omistajaa jo pari kertaa. Näyttely on kunnianosoitus hänelle näiden installaatiotöiden kautta.
Janne Juneksen kauniista ja taitavista käsitöistä sai nauttia koko suku. Syntyi sukkia, lapasia, villatakkeja ja ennen kaikkea näyttelyssä olevia englantilaisia leikekirjontatöitä, jotka ovat olleet minulle säilyttämisen arvoiset. En ole itse häntä tavannut ja tieto hänestä on sukulaisilta kerättyä. Janne Junes kulki kyläilemässä ja oli kuulemma aina heinosti pukeutunut. Hän oli myös hyvä ruuanlaittaja, jolta syntyi rieskat ja muutkin herkut. Hän lauloi kuorossa ja näyttelyssä oleva hopearasia on muisto kuoroajoilta.
Olen itse tehnyt elämäni aikana paljon käsitöitä ja arvostan sekä ihailen kaikkea käsintehtyä. Usein mietin miten paljon jää näkemättä ja huomaamatta. Olen saanut nämä kauniit työt mieheni tädiltä noin 30 vuotta sitten ja jo silloin ajattelin, että vielä tuon nämä tavalla tai toisella esille. Muistelen ilolla Janne Juneksen töitä, joista olen saanut nauttia ja liittää ne nyt osaksi näyttelyä.
- Kuvataiteilija Leena Palo - 

Näyttely on avoinna 2.-27.7.2024

Tervetuloa!