Veli Karppinen
Ensimmäinen hetki

Taidekamari 28.11.-21.12.2023

Ensimmäisestä Hetkestä

Omalaatuisuus on kuollut. Se on dramaattinen väite. Se on myös ollut aina totta. Jo siitä kun esihistoriallinen ihminen maalasi eläinhahmon kalkkikiviseinään on omalaatuisuus ollut mahdotonta. Taiteilija ei voi olla omalaatuinen ammatissaan. Jopa umpiossa kirjaimellisesti pirujaan seinille maalaava alkoholisoitunut pipopää ei voi olla omalaatuinen teoxissaan. Mikä tahansa idea, jonka taiteilija saa on jo olemassa ja tehty paremmin. Tuhansien vuosien aikana on ollut miljoonia taiteilijoita, joten on erittäin epätodennäköistä, että siihen jonoon astuva tulokas saa aikaan mitään uutta tai merkittävää.

Omalaatuisuuden puutteesta ei pidä pelästyä. Pitää siis avoimesti myöntää olevansa pelkkä ratas pitkässä taiteellisen jatkumon, kokeilun, läträämisen, tutkimuxen ja kaupankäynnin ketjussa, jonka täsmällinen nimi on kuvataide. Näyttelyn teoxet hakevat aiheensa kuvataiteen genreistä (ainakin neljästä sellaisesta), suorista kunnianosoituxista edeltäjiin ja ihan vaan tiedostamattomasta kahmaisusta kollektiivista alitajuntaa. Ensimmäisen Hetken tarkoitus on tuoda jo opittu taito ja näkemys yleisön armottoman valonheittimen paahteeseen. Jotkut teoxet ovat pitkäkestoisen ponnistelun työtä absoluuttisella kontrollilla lopputuloxen suhteen ja toiset ovat hetken mielijohteen tallentamia näkyjä. Nämä kaikki ovat kuitenkin tasa-arvoisia yleisölle itselleen.

Välineenä on pääasiassa digitaalinen taide. Arvostamieni taiteilijoiden joukkoon kuuluvat ilmiselvien kultakauden esimerkkien lisäxi Vincent Van Gogh, H.R. Giger, Morris Katz ja Salvador Dali. Jokainen heistä oli joko tuottelias tai sitten heillä oli kyky nähdä pidemmäs, eri tavalla ja todemmin kuin muut. Vähemmän klassisten tekijöiden joukosta Pertti Jarla on myös mainittava. Jos taiteilija tienaa töillään elantonsa hän on tarpeexi hyvä ja kuinka se tapahtuu on yhdentekevää jos taiteilijan ammattietiikka ja asiakkaiden tarpeet kohtaavat. Makeispakkauxen logo ja aukiolle rakennettu teräsobeliski ovat yhtä arvokkaita taiteilijan ammatissa. Taloudelliset realiteetit on syytä muistaa, taide on sen itsensä vuoxi ja asiakkaat haluavat kauniita esineitä seinilleen.
Yhteystiedot:

Veli Karppinen

+358400579070

lukkijurpo@gmail.com