Verkkotaidenäyttely


Pirjo Saarela

Väylän TuuletTaidekamari 3.10. - 28.10.2023Väylän Tuulet on neljäs yksityistaidenäyttelyni. Näyttely on läpileikkaus viimeisen kahden vuoden aikana syntyneisiin teoksiin kuvataiteilijana ja kädentaitajana.

Näyttelyssä on esillä pääasiassa akryylimaalauksia canvasille, mutta myös tekstiili- ja DIY-taidetta. Teosteni väripaletti painottuu voimakkaisiin väreihin ja niiden yhdistelmiin. Abstraktin taiteen lähtökohtana on useimmiten valokuva, hetki elämästä tai kauneudesta ympärillä, joka antaa inspiraation väreille, niiden yhdistelmille ja kompositiolle. Ajatus vaaleasta, hempeästä ja herkästä värimaailmasta saattaa kuitenkin useimmiten prosessoitua valmiina teoksena apokalyptiseksi, maailmanloppua kuvastavaksi maalaukseksi.

Näyttelyn kantavana teemana on meän kielen kaunein sana väylänvarsi. Maalausteni inspiraationa on usein Torniojoen antama joka päivä muuttuva jokimaisema väreineen, sävyineen ja tunnelmineen niin taivaan pilvimuodostelmissa kuin upeissa auringonlaskuissa.

Väylänvarressa ikäni asuneena haluan tuoda taiteessani esille ja tähän päivään myös Torniolaakson ainutlaatuisen, vuosisatoja vanhan, melkein unohdetun koristemaalauskuvaston. Talonpoikaishuonekaluissa 1700-1800-luvuilla käytetty koristemaalaus on osa torniojokilaaksolaista kulttuuriperimää. Haluan tuoda tästä osia myös omaan taiteeseeni, tähän ajanhetkeen mukautettuna osaksi taiteellista tuotantoani. Torniolaakson koristemaalausten perinteinen värimaailma muuntuu teoksissani maaväreistä boheemeiksi, rikkaiksi värikombinaatioiksi.

Taiteilijana en halua enkä pysty pitäytymään vain yhdessä tietyssä taiteentyylissä, Taide on minun väyläni tuoda esiin oman elämäni pieniä merkityksellisiä hetkiä ja ajatuksia prosessoituina taideteoksiksi. Haluan luoda nähtäväksi ja tarkasteltavaksi oman pääni sisäisen taideolion, joka haluaa vuorovaikutukseen taiteeni katsojan kanssa. Taiteeni on niitä päänsisäisiä tuulia, mitä tämä luovuuteni ja ajatusteni esille tuomisen väylä milloinkin haluaa tuottaa teokseksi, "Väylän Tuulia".

- Pirjo S.